Frk. Ella

Ella Jørgensen startede Nørre Aaby Realskole i sine forældres hus

Otte borde, en globus og et landkort

En 20-årig pige ville være lærer og tog i 1889 præliminæreksamen på Marie Jørgensens Pigeskole i Odense. Det gav hende adgang til at undervise børn under 9 år i ’pogeskoler’. Men så kom der en ny lov, der krævede en pædagogisk uddannelse for at undervise. Det betød, at hun i stedet måtte søge beskæftigelse som privatlærerinde. Hendes navn var Ella Jørgensen.

Det varede dog ikke længe, før den initiativrige lærerinde oprettede en lille privatskole i Odense. De beskedne rammer om skolen bestod af forældrenes hus i Albanigade.

Da forældrene i starten af 1890’erne besluttede at flytte til Nørre Aaby, nedlagde Ella Jørgensen skolen i Odense og flyttede med. Sygdom betød imidlertid, at hendes far ikke længere kunne virke som maler. Hermed blev malerværkstedet i ejendommen Svinget 7 ledigt, og Nørre Aaby Realskole kunne starte med 20 elever i august 1896. Inventaret og undervisningsmidlerne var jo for længst anskaffet. Fra skolen i Odense medbragte Ella Jørgensen 8 to-mands skoleborde, en globus og et landkort.

Læs mere om Frk. Ella og Nørre Aaby Realskoles historie her

I Frk. Ellas slægt

Skrevet af Anne B. Jørgensen, mor til Asta i 2. Syd

Vi flyttede til Føns, nærmere bestemt Rud, i 2017. Vi kendte ikke nogen her med børn i skolealderen og kendte derfor ikke til skolerne i området. Derfor blev det også sådan, at vi tog til flere informationsmøder for at kunne tage en oplyst beslutning på et ordentligt grundlag.

Valget faldt på Nørre Aaby Realskole som fast tilholdssted for begge vores piger de næste mange år. Vi følte begge, at vi havde taget en god beslutning. Et halvt år efter, at Asta er startet i førskolen, opdager jeg i min slægtsforskning i min mands aner, at vi er i familie med skolens stifter. Ella er Astas oldemors kusine.

Ella Frederikke Marie Jørgensen blev født i Ny Fuglsang i Vissenbjerg Sogn den 18. april 1869 af forældrene maler Hans Jørgensen og Karen Sørensen. Det er Hans Jørgensen, som Asta er i familie med, da han er storebror til Astas tipoldefar på fædrene side, Lars Peder Jørgensen.

I 1870 bor hun med sine forældre og storebror i Kelstrup i Vissenbjerg Sogn, hvor faderen står nævnt som maler.

I 1880 er familien i Fjelsted, hvor Hans Jørgensens forældre stadig bor. Han står nævnt som maler. Ellas lillebror (f. 1871) bor hos sin onkel, Peder Jørgensen, og hans hustru i Odense. Ellas storebror står ikke nævnt i folketællingen (f. 1866).

Den 1. april 1883 konfirmeres Ella i Gelsted Kirke.

Den 21. juli samme år dør Ellas storebror i forbindelse med et krampeanfald i Gelsted, hvor familien da bor. Han bliver kun 16 år gammel.

I 1889 består hun præliminæreksamen fra Marie Jørgensens Pigeskole i Odense (dette har jeg fra Nørre Aaby Realskoles hjemmeside).

I 1890 er Ella privat lærerinde hos den familie, hun bor hos på adressen Fredensgade 1, 1. sal, Odense. Husfaderen er en Hans Christian Petersen, som er typograf hos Fyens Stiftstidende. Der står, at hun betragtes som medlem af familien.

I 1896 grundlægger hun Nørre Aaby Realskole.

Hun forlod Nørre Aaby i år 1900. Samme år indlægges hendes lillebror på Middelfart Sindssygehospital. Jeg kender ikke diagnosen/årsagen.

I 1901 er hun elev på seminariet og bor Albanigade 61 i Odense.

I 1904 dør hendes far i Nørre Aaby, 65 år gammel. Han begraves ved Nørre Aaby Kirke.

I 1906 bor hun med sin mor på skolen i Sønder Stenderup Sogn i Vejle Amt, hvor hun står nævnt som kommunelærerinde.

I 1911 bor hun på Skrillinge Skole i Kauslunde Sogn og står nævnt som lærerinde.

I 1916 og 1921 bor hun stadig der, nu med sin mor, og står nævnt som henholdsvis lærerinde (1916) og andenlærer på kommuneskolen (1921).

I 1922 dør hendes mor i Skrillinge, 77 år gammel. Hun begraves ved Nørre Aaby Kirke.

I 1925 bor hun alene Hessgade 64 i Middelfart og står nævnt som forhenværende lærerinde.

I 1927 dør hendes lillebror på Middelfart Sindssygehospital, 55 år gammel. Han var ugift. Han begraves ved Nørre Aaby Kirke.

I 1930 dukker hun op på Birkevej 25 i Odense som forhenværende lærerinde.

I 1940 bor hun på Enighedsvej 6B i Ordrup Sogn ved Charlottenlund i Københavns Amt, hvor der står hun lever af pension og livrente. Folketællingen i 1940 er den sidste, der er tilgængelig online.

I jubilæumsskriftet fra 1946 nævnes det, at hun i foråret 1946 bor i Aarhus.

Hun døde på adressen Strandvej 87 i Svendborg den 8. januar 1961 og blev begravet i Nørre Aaby den 14. januar 1961. Fordi folketællingerne i 1950 og 1960 ikke er tilgængelige endnu, vides det ikke, hvor hun tilbringer de mellemliggende år.

Frk. Ellas Portemonnæ

En forening med udspring i fortiden

Frk. Ella var en fornuftig pige. Hun startede skolen op med 20 elever og kun sig selv som underviser, for hun brugte ikke penge, hun ikke havde. ’Nøjsom’ har man sikkert kaldt hende i de dage – ’forretningskvinde’ i dag. Ud over en god sans for økonomi havde hun også et godt hjerte. Hun havde godt fat om hver eneste elev på skolen, og hun bekymrede sig, hvis der var uro på skolen eller i hjemmene.

Med sådan en kvinde i historien var det oplagt at opkalde vores støtteforening efter hende: Frk. Ellas Portemonnæ.

Støtte og viden til store og små

I Frk. Ellas Portemonnæ vil vi lægge penge, der kommer ind via medlemskaber, sponsorater, indtægter fra arrangementer og meget mere. Men de skal ikke blive liggende der. Med Frk. Ellas grundholdning til at hjælpe i tankerne er støtteforeningen et sted, hvor man kan henvende sig, hvis man har et akut behov for økonomisk støtte til for eksempel:

  • Lejrskoleophold
  • Midlertidig hjælp til skolepenge

Det er samtidig stedet, hvor man kan søge støtte til et projekt eller en anskaffelse, som vil gavne børnene på skolen. Det kan eksempelvis være:

  • Penge til donationer til skole, børnehave, vuggestue
  • Penge til forbedringer af de fysiske rammer

Foreningen vil danne rammerne for en masse fremtidige arrangementer. Disse arrangementer vil dels være for at have fælles kulturelle eller lærerige oplevelser og dels for at skabe relationer med den verden, der omgiver os. Her tænker vi på arrangementer, der…

  • skaber relevante oplevelser for skolens elever, lærere, forældre og omegnens beboere
  • skaber synlighed, så vi er friske i erindringen hos kommende forældre, elever og lærere
  • skaber synlighed generelt i vores landsdel

Hvem kan blive medlem af Frk. Ellas Portemonnæ?

Det svar er nemt: Det kan alle. Forældre, bedsteforældre, erhvervslivet, gamle elever, kommende forældre. Alle, der vil vores skole det bedste, er mere end velkomne som medlemmer.

Vi opfordrer alle vores forældre til at være en del af Frk. Ellas Portemonnæ, da den støtte, som foreningen yder, kommer alle vores børn til gode – og for nogle familier kan være afgørende i forhold til, om de har råd til at sende deres barn i skole på NAAR.

Vil du donere et beløb, kan du gøre det på to måder:

  • Sæt pengene ind på konto 3420-0010925517, og husk at skrive dit navn i “Meddelelse til modtager”
  • Overfør beløbet via MobilePay på tlf. 61 44 09 87

Du kan følge støtteforeningen og læse mere på Facebook: www.facebook.com/frkella

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.